Koronavirustartuntojen riskin pienentäminen infrapunalämmittimillä varustetuissa teollisuuskiinteistöissä

Työnantajia ja -tekijöitä vaivaa pelko: Mikä on tartuntariski työpaikalla? Voisiko työntekijän sairastuminen johtaa jopa yritykseni pakkosulkemiseen? Vaikka turvavälit, säännöllinen pintojen desinfiointi  sekä osa-aika- ja etätyö ovat hyviä keinoja työntekijöiden tartuntariskin pienentämiseen, on muita hygieniaohjeita ollut voimassa toimistoilla ja tuotantolaitoksissa pandemian alusta lähtien. Nyt täytyy jopa kiinteistölaitteita, kuten lämmitysjärjestelmiä, tarkastella kriittisesti.

SARS-CoV-2-virukset kulkeutuvat ilmavirran mukana

Tiedämme että Covid-19-tartunnat tapahtuvat pääasiassa pisaratartuntana ja aerosolien eli puhumisen, yskimisen ja niistämisen synnyttämien mikropisaroiden välityksellä. Kun olemme kontaktissa muihin ihmisiin, yritämme välttää tätä niin paljon kuin mahdollista kasvosuojainten avulla. Se mikä toimii ulkona, voi kuitenkin olla riski suljetuissa huoneissa.

Arvostetun Berliinin teknisen yliopiston lämmitystä ja ilmanvaihtoa tutkivan Hermann Rietschel -instituutin tutkimuksessa on saatu mielenkiintoisia tuloksia etäisyydestä, jonne SARS-CoV-2-virukset leviävät ilman mukana, sekä leviämisajasta. 20 minuutin kuluttua yli 50 prosenttia keskikokoisista hiukkasista (3–10 μm) leijaili edelleen ilmassa. ”Suuremmat hiukkaset putoavat maahan nopeammin. Pienemmät hiukkaset kulkeutuvat ilmavirran mukana ja voivat pysyä ilmassa kohtuullisen pitkän aikaa”, sanoo professori Martin Kriegel, Hermann Rietschel -instituutin johtaja rakennusten energiajärjestelmien laitokselta. ”Toinen tutkimus osoittaa, että suuremmatkin pisarat (>60 μm) voivat tietyissä olosuhteissa levitä huoneessa laajalle. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, jos ihminen synnyttää hiukkasia, jotka nousevat, leviävät vaakasuunnassa ja alkavat vasta sitten laskeutua. Mahdolliset vaakasuuntaiset ilmavirtaukset tehostavat entisestään leviämisvaikutusta,” kertoo Kriegel. (Lähde: Technische Universität Berlin)

Lämmittääkö terveellisempi lämmitin ilman ilmanliikettä?

Ilmavirtaukseen perustumattomat lämmitysjärjestelmät, kuten säteilylämmitysjärjestelmät, voivat tutkimusten mukaan vähentää tartuntariskiä merkittävästi. Maa- ja nestekaasusäteilijöiden markkinajohtaja Schwank GmbH tunnistaa suuntauksen: ”Monet mahdolliset asiakkaamme keskittyvät nyt lämmitysjärjestelmän arvioinnissaan siihen, alentaako se koronaviruksen leviämisriskiä. Etenkin infrapuna- ja putkisäteilijäjärjestelmämme, jotka eivät liikuta ilmaa, ovat olleet kasvavan mielenkiinnon kohteena”.

Infrapuna- ja putkisäteilijät siirtävät lämpöä sähkömagneettisten eli nk. infrapuna-aaltojen välityksellä. Infrapunasäteet muuttuvat lämmöksi osuessaan johonkin, samalla periaatteella kuin auringon säteily. Näin ollen infrapunalämmittimet eivät tarvitse välittäjäainetta lämpöenergian siirtämiseen. Ilma ei liiku lämmön siirtyessä lämmitysjärjestelmästä työntekijän työskentelyalueelle, toisin kuin perinteisissä lämmitysjärjestelmissä, mikä tekee säteilylämmityksestä hyvin kustannustehokasta. Lämpösäteilijöillä siis vältetään ei-toivotut ilmavirtaukset, pölyn liikkeet ja lämpökerrokset rakennusten sisätiloissa.