Kaasukondenssikattila huoltovapaa?

Usein kuulee “asiantuntijoiden” suusta, että jokin lämmityslaite, maalämpöpumppu, öljykondenssikattila tai kaasukondenssikattila olisi huoltovapaa. Ikiliikkujaa ei ole vieläkään keksitty ja laitevalmistajat ovat määrittäneet asennus- ja käyttöohjeisiinsa huoltotoimenpiteistä joko vuositason tai käyttötuntiajan.

Huolto ei tarkoita kaikkien osien vaihtoa, vaan laitteiston toiminnan tarkastuksen ja siihen liittyen joidenkin kulutusosien vaihdon, kuten ajoneuvojen huollossakin tehdään.

Ohjeissa mainittujen huoltojen laiminlyönti johtaa yleensä valmistajan takuuvastuun päättymiseen. Myös asennuksen ohjeidenvastainen toteutus voi olla takuun epäämisen syynä. Asennusohjeissa on selvät määritelmät mitä on tehtävä vanhoissa kohteissa ja mitä uudiskohteissa.

Hyvin ja oikein tehty asennustyö ja ammattitaitoinen huolto takaa toimivan järjestelmän ja mahdollistaa laitteistolle pitkän elinkaaren.

Kaasukondenssikattiloiden suositeltu huoltotiheys on normaalisti 1-2 vuotta, mutta se voi olla myös pidempi, jos kohteen vaatimukset kattilan toiminnalle ovat suotuisat. Ensimmäinen huolto tulee tehdä vuoden kuluttua laitteiston asennuksesta.